bezpieczenstwo

Zachęcam Was do wykorzystania filmu edukacyjnego/ prezentacji, która przypomni
ogólnie panujące zasady/ zalecenia:

https://youtu.be/QxIV0QBJoXg

 

bws6        bws7 


bws10

 

      Str.int1  Str.int3

                                                                                       Str.inter 2

105564656 142495704081256 536834411709300049 o

 

drogie dzieci

 

zyczenia

 

Zapraszam na zabawę...
Dziś lody z tatą

dzień ojca foto

Odkrywamy tajemnice języka

        jezyk 3                 foto napis język                 foto język

Język jest narzędziem pomocniczym żucia, ponieważ przy współpracy policzków wprowadza kęsy na właściwe miejsce między
oba szeregi zębów. Kształtuje on kęsy i miesza je ze śliną , kierując w stronę gardła. Dlatego też porażenie ruchowe języka znacznie
 ogranicza życie i połykanie.W efekcie swojej znacznej ruchomości koniec języka dotyka i kontroluje każde miejsce jamy ustnej
i oczyszczajez resztek pożywienia po przyjęciu pokarmu. Ponieważ jest bardzo wrażliwy, wyczuwa najmniejsze nieprawidłowości
i nierówności.

język budowa

 

Język należy do narządów zmysłu smaku, gdyż zawiera na swej powierzchni kubki smakowe. Dorosły człowiek ma około 10000 kubków smakowych które są wrażliwsze u kobiet w ciąży. Wrażliwość na smaki, przede wszystkim gorzki i słodki, jest różna u każdego człowieka, ponieważ jest to uwarunkowane genetycznie. Liczba kubków smakowych zmniejsza się z wiekiem. Zakres wrażliwości zatem jest bardzo indywidualny, ponadto odczuwany smak pokarmów zależy nie tylko od receptorów smakowych, ale również węchowych. 

jezyk 11CTiRM MigaMiś

Dzięki nim możliwe jest rozróżnianie 4 podstawowych smaków:

  • gorzkiego
  • słodkiego
  • słonego
  • kwaśnego

Ponadto wyróżniono także smak metaliczny i umami. Pamiętajmy, że smak jest ściśle sprzężony z węchem.jezyk kopia1111

 

jezyk kopia1111

 

 

         język 4                     skrobaczki do językaczyszczenie języka  

 

Czyszczenie języka - domowe sposoby.

Posłuchaj jeszcze raz o budowie i roli języka.